Applique T-shirt For My Baby

Saya belum pernah buat applique t-shirt ni lagi. Tapi macam menarik juga untuk dicuba. Kebetulan pergi ke Daiso Equine last week dan jumpa Pile Applique. Ada banyak gambar/corak. Tinggal iron dan jahit. Simple kan!

Ini adalah hasilnya!

Kalau nak buat corak sendiri pun boleh. Tapi of coz la akan amik masa... (^_^)
So, kita try yang mudah-mudah dulu...

*********

Bahan-bahan yang diperlukan hanyalah :-
1. Pile Applique (beli di Daiso - RM5.00 je plus 0.30 sen GST...hehe)
2. T-shirt (Kalau nak seluar atau beg atau apa-apa je pun boleh)
3. Iron (Untuk iron applique)
4. Mesin jahit (Untuk jahit keliling applique supaya ianya tak tertanggal jika dibasuh)

Pile Applique dari Daiso... 

Plain t-shirt

Cara-cara :-
1. Iron (Make sure tekan kuat-kuat so that applique akan betul-betul melekat. Baru senang nak jahit nanti) 
2. Jahit (Guna jahitan zig-zag - make sure jarak jahitan dikecilkan, supaya jahitan rapat dan lebih kemas) 
** Cara-cara(How to use & CAUTION) ada di bahagian belakang cover applique **
** What ever it is, ianya sangat senang. Takkan confuse punya... **

How to use

 Sila klik gambar untuk zoom jahitan

Sila klik gambar untuk zoom jahitan

Saya buat ni untuk birthday anak saya yang pertama pada hari esok (30 Mei 2015). Plan asal nak buat t-shirt untuk dia tapi tak berkesempatan nak buat. So, saya tukar plan beli t-shirt dan buat applique. At least something handmade by his mama.

:: Feeling Happy ::

Sue

2 comments:

  1. sangat rajin mama ni..heheh.kipidup mama..

    ReplyDelete
  2. terima kasih... sekali sekala merajinkan diri..hihi

    ReplyDelete